Contaminanten zijn stoffen die onopzettelijk toegevoegd zijn aan levensmiddelen. Deze stoffen kunnen in voedsel ontstaan als een gevolg van de verschillende stadia in de productie, verpakking, transport of bewaring. Ze kunnen eveneens ontstaan door milieuverontreiniging. Aangezien contaminatie over het algemeen een negatief effect heeft op de voedselkwaliteit en een gezondheidsrisico kan inhouden, zijn maatregelen getroffen om het gehalte aan contaminanten in levensmiddelen te minimaliseren.
Wetgeving
De limieten van bepaalde contaminanten zijn vastgelegd in de Verordening (EG) 1881/2006 en volgende amendementen.
Analysemethodes
Primoris heeft niet alleen veel ervaring opgebouwd op het vlak van residuanalyse van pesticiden, maar ook op het vlak van contaminanten in levensmiddelen en diervoeders.
Staaltypes
Primoris analyseert contaminanten zoals PCB's en dioxines op een breed gamma aan producten:
Certificering
Primoris heeft veel ervaring opgebouwd in de residuanalyse van contaminanten in levensmiddelen en diervoeders en treedt op als preferred partner voor heel wat (internationale) bedrijven en organisaties.
Newsletter highlight
Primoris maakt deel uit van relana®, de kwaliteitscirkel van een tiental Europese labo's op het vlak van analyse van pesticiden en contaminanten. Eerder dit jaar was er een relana audit in Primoris en hierbij kregen we uitstekende feedback. In de eerste plaats staat het labo op een hoog en stabiel kwaliteitsniveau en daarnaast waren de auditoren ook onder de indruk van de bekwaamheid van onze mensen.
Flash news
Dankzij de inspanningen van ons in-house R&D team kunnen we nu de analyse van acrylamide aanbieden met een drastisch lagere doorlooptijd en kunnen we de huidige rapporteerlimiet verlagen naar 20 ppb.
Wetgeving | Anorganisch arseen in granen, rijst en babyvoeding
Op 06/03/2023 publiceerde de Europese Commissie hun verordening 2023/0465 omtrent de maximumgehalten aan anorganisch arseen in bepaalde levensmiddelen.
Maleïne hydrazide via LC-MS/MS
Vanaf nu analyseren we maleïne hydrazide (MH) met LC-MS/MS en niet langer met UV, met snellere en meer precieze resultaten als gevolg.