Mycotoxines zijn secundaire metabolieten, geproduceerd door schimmels, met een hoge diversiteit in structuur. Voor de analyse ervan zijn dan ook verschillende complexe extractie- en detectieprotocols vereist.
Afhankelijk van de specifieke eigenschappen en concentratiewaarde, kunnen mycotoxines carcinogeen, mutageen, teratogeen en immunosuppressief zijn.
Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties, bevat zowat 25% van de mondiale voedselproductie mycotoxines, die kunnen voorkomen in granen maar ook in fruit, noten en andere voedselproducten.
Primoris is een expert in de analyse van pesticiden en heeft eveneens de meest innovatieve en efficiënte mono- en multi-mycotoxine analysemethoden ontwikkeld voor de meest relevante mycotoxines. We zijn gevestigde waarden voor onze expertise in het onderzoek naar een groot aantal mycotoxines en dat in een brede waaier aan levensmiddelen en diervoeders.
Wetgeving
De limieten van mycotoxines en andere onderstaande contaminanten zijn vastgelegd in de Verordening (EG) 1881/2006 en volgende amendementen.
Analysemethodes
Primoris heeft de meest innovatieve en efficiënte mono- en multianalysemethodes voor mycotoxines ontwikkeld. We worden beschouwd als experts in de analyse van een groot aantal mycotoxines in een brede waaier aan levensmiddelen en diervoeders.
Certificering
Primoris heeft veel ervaring opgebouwd in de residuanalyse van mycotoxines in levensmiddelen en diervoeders en treedt op als preferred partner voor heel wat (internationale) bedrijven en organisaties.
Newsletter highlight
Primoris maakt deel uit van relana®, de kwaliteitscirkel van een tiental Europese labo's op het vlak van analyse van pesticiden en contaminanten. Eerder dit jaar was er een relana audit in Primoris en hierbij kregen we uitstekende feedback. In de eerste plaats staat het labo op een hoog en stabiel kwaliteitsniveau en daarnaast waren de auditoren ook onder de indruk van de bekwaamheid van onze mensen.
Flash news
Dankzij de inspanningen van ons in-house R&D team kunnen we nu de analyse van acrylamide aanbieden met een drastisch lagere doorlooptijd en kunnen we de huidige rapporteerlimiet verlagen naar 20 ppb.
Wetgeving | Anorganisch arseen in granen, rijst en babyvoeding
Op 06/03/2023 publiceerde de Europese Commissie hun verordening 2023/0465 omtrent de maximumgehalten aan anorganisch arseen in bepaalde levensmiddelen.
Maleïne hydrazide via LC-MS/MS
Vanaf nu analyseren we maleïne hydrazide (MH) met LC-MS/MS en niet langer met UV, met snellere en meer precieze resultaten als gevolg.