Een pesticide, ook wel gewasbeschermingsmiddel genoemd, is elke substantie of mengsel van substanties die gebruikt wordt om alle ongewenste zaken op gewassen te vernietigen, te onderdrukken of te veranderen. Een pesticide kan een natuurlijk afgeleid of synthetisch geproduceerde substantie zijn maar kan evengoed een organisme zijn. Een voorbeeld van zo’n organisme is de Bacillus thuringiensis bacterie die gebruikt wordt om een aantal schadelijke insecten te bestrijden.
Onder pesticiden vallen fungiciden, herbiciden, insecticiden, rodenticiden, afweer- en aantrekkingsmiddelen. Ze worden gebruikt in verschillende omgevingen zoals industrie, thuis, de stad en het platteland. Er zijn momenteel duizenden pesticideproducten geregistreerd. Veel producten zijn toegelaten in verschillende wetgevingen, terwijl anderen dat niet (meer) zijn.
Primoris is als labo gestart met enkel pesticiden als specialiteit en daarom hebben we een sterke reputatie opgebouwd met deze producten.
Wetgeving
Er zijn momenteel duizenden pesticideproducten geregistreerd. Veel producten zijn toegelaten in verschillende wetgevingen, terwijl anderen dat niet (meer) zijn.
Analysemethodes
Primoris heeft multiresidumethodes ontwikkeld, niet met het doel om meest uitgebreide scope the hebben, maar wel om relevante analysemethodes te ontwikkelen die bijzonder betrouwbaar zijn.
Certificering
Primoris is als labo gestart met enkel pesticiden als specialiteit en daarom hebben we enorm veel ervaring opgebouwd met de residuanalyse van pesticiden in levensmiddelen en diervoeders.
Newsletter highlight
Primoris maakt deel uit van relana®, de kwaliteitscirkel van een tiental Europese labo's op het vlak van analyse van pesticiden en contaminanten. Eerder dit jaar was er een relana audit in Primoris en hierbij kregen we uitstekende feedback. In de eerste plaats staat het labo op een hoog en stabiel kwaliteitsniveau en daarnaast waren de auditoren ook onder de indruk van de bekwaamheid van onze mensen.
Flash news
Dankzij de inspanningen van ons in-house R&D team kunnen we nu de analyse van acrylamide aanbieden met een drastisch lagere doorlooptijd en kunnen we de huidige rapporteerlimiet verlagen naar 20 ppb.
Wetgeving | Anorganisch arseen in granen, rijst en babyvoeding
Op 06/03/2023 publiceerde de Europese Commissie hun verordening 2023/0465 omtrent de maximumgehalten aan anorganisch arseen in bepaalde levensmiddelen.
Maleïne hydrazide via LC-MS/MS
Vanaf nu analyseren we maleïne hydrazide (MH) met LC-MS/MS en niet langer met UV, met snellere en meer precieze resultaten als gevolg.