Er zijn momenteel slechts een beperkte Europese regelgeving en microbiologische criteria van kracht voor Norovirus en Hepatitis A in verse producten en hun afgeleide producten. Elke actor in de voedselindustrie dient echter te voldoen aan de eisen inzake goede praktijken en HACCP; Virussen kunnen namelijk een potentieel risico vormen bij bepaalde productieprocessen.
EFSA heeft wel een aantal wetenschappelijke adviezen geformuleerd:
- EFSA (2014). Scientific opinion on the risk posed by pathogens in food of non-animal origin. Part 2 (Salmonella, Yersinia, Shigella and Norovirus in bulb and stem vegetables, and carrots). EFSA Journal, 12(12), 3937.
- EFSA (2014). Scientific opinion on the risk posed by pathogens in food of non-animal origin. Part 2 (Salmonella and Norovirus in tomatoes). EFSA Journal, 12(10), 3832.
- EFSA (2014). Scientific opinion on the risk posed by pathogens in food of non-animal origin. Part 2 (Salmonella and Norovirus in berries). EFSA Journal, 12(6), 3706.
- EFSA (2014). Scientific opinion on the risk posed by pathogens in food of non-animal origin. Part 2 (Salmonella and Norovirus in leafy greens eaten raw as salads). EFSA Journal, 12(3), 3600.
Bovendien is het norovirus toegevoegd aan de lijst* met dierlijke en humane risicovoeding van niet-dierlijke oorsprong die onderworpen worden aan meer officiële controles bij import.
Wijzigingen in de importcontroles zijn van kracht sinds 1 juli 2016.
STAALTYPE |
LAND VAN OORSPRONG |
VEREISTE METHODES |
FREQUENTIE % |
Frambozen (Voeding - ingevroren) |
Servië (RS) |
Norovirus |
10 |
*VERORDENING (EG) Nr. 669/2009 VAN DE COMMISSIE van 24 juli 2009 ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 882/2004 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft meer uitgebreide officiële controles op de invoer van bepaalde diervoeders en levensmiddelen van niet-dierlijke oorsprong en tot wijziging van Beschikking 2006/504/EG.