Newsletter #12

 

 

 

Primoris opgenomen in lijst EU-Referentielabo voor kwalitatieve virusanalyses op zacht fruit

Sinds dit jaar kan u bij Primoris ook terecht voor betrouwbare geaccrediteerde analyses van Norovirus (type GI en GII) en Hepatitis A. Bovendien heeft het EU-referentielaboratorium (EURL) dat instaat voor viruscontaminatie Primoris opgenomen in de lijst van erkende labo’s die virusanalyses kunnen uitvoeren in zacht fruit. Deze lijst wordt opgesteld door het EURL in samenwerking met het EU-netwerk van nationale referentielabo’s (NRL’s) en andere Europese labo’s. Het doel van deze lijst bestaat erin om aan bevoegde autoriteiten binnen de EU-lidstaten een leidraad te bezorgen van labo’s die kwalitatieve virusanalyses uitvoeren op zacht fruit.

Vermijd risico’s en controleer uw veiligheidsbeheersysteem

De voorbije jaren hebben we een toename gezien van het aantal alerts en gemelde uitbraken van door voeding overgedragen virussen, waarvan Norovirus (NoV) en Hepatitis A de meest voorkomende zijn. De laatste tien jaar wordt het norovirus in Europa vaak geassocieerd met voedselgebonden infecties; het veroorzaakt gastroenteritis bij de mens. Hepatitis A veroorzaakt dan weer hevige leverontsteking (hepatitis).

Er zijn momenteel slechts een beperkte Europese regelgeving en microbiologische criteria van kracht voor Norovirus en Hepatitis A in verse producten en hun afgeleide producten. Elke actor in de voedselindustrie dient echter te voldoen aan de eisen inzake goede praktijken en HACCP; Virussen kunnen namelijk een potentieel risico vormen bij bepaalde productieprocessen. Vermijd dus risico’s en controleer uw voedselbeheersysteem.

Staaltypes

Verse producten en fruit:

  • Onbewerkte groenten en fruit
  • Gesneden groenten en fruit die klaar zijn voor consumptie
  • Ongepasteurizeerde fruit- en groentesappen
  • Ingevroren groenten en fruit 

Specialisten betrokken bij ontwikkeling - Accreditatie

Onze detectieprocedure is gebaseerd op de ‘ISO Technical Specification 15216’, die een kwantitatieve methode beschrijft voor de bepaling HAV en NoV in voeding via RT-qPCR (ISO/TS 15216:2).

Tot op de dag van vandaag blijft de detectie van NoV en HAV bijzonder moeilijk en gekenmerkt door verschillende beperkingen, voornamelijk in het extractieproces. Bij de ontwikkeling van onze methode hebben we daarom nauw samengewerkt met prof. dr. ir. Mieke Uyttendaele en prof. dr. ir. Liesbeth Jacxsens van het geaccrediteerd labo voor voedselmicrobiologie en voedselbewaring, onderdeel van de Universiteit Gent. Zij gelden allebei als internationale autoriteit op het vlak van virologie, microbiologie en voedselbewaring.

Dankzij deze samenwerking en vooral de uitgebreide kennis van deze experten, zijn we erin geslaagd om het extractieproces van de methode zodanig te optimaliseren dat we een methode kunnen aanbieden die de hoogst mogelijke betrouwbaarheid op de markt garandeert.

Prijs en andere details

Contacteer uw marktmanager of onze klantendienst voor meer info.

 

 

 

 

 

 

footer