Onze kennis binnen handbereik
We zijn hier om u te ondersteunen op eender welke manier u nodig heeft en deel daarvan is het delen van onze kennis met u als klant. Hieronder kan u de papers en infosheets vinden die we schreven over een brede waaier aan onderwerpen, zodat we u kunnen helpen om geïnformeerd te blijven.
U kan het zoekvenster bovenaan deze pagina gebruiken om naar een bepaald onderwerp te zoeken, zowel op deze pagina als doorheen de volledige website.
Alle documenten zijn in het Engels opgesteld, mocht u verdere vragen of bijkomende uitleg nodig hebben, neem dan zeker contact op met uw marktmanager of onze klantendienst.
- customercare.be@primoris-lab.com
- 0032 (0)9 330 10 13
Slurry mixing: recipe for reliable resultsFebruary 2024 In the dynamic landscape of food and feed
|
Challenges in mineral oil analysisOctober 2023 Mineral oil hydrocarbons (MOH) are a complex mixture of hydrocarbons, which are chemical compounds of different sizes and structures. MOH are mainly derived from crude oil. |
Nicotine on food: clearing the smokeSeptember 2023 Nicotine is the main alkaloid in tobacco and other tobacco species; it is also found in low concentrations in other crops belonging to the family of Solanaceae. Due to its insecticidal capacity, the compound was used as an active substance in |
DithiocarbamatesAugust 2023 Dithiocarbamates (DTCs) are a group of organosulfur fungicides, widely used for decades to control hundreds of fungal pathogens in a variety of crops. DTCs are very instable and therefore metabolise quickly to carbon disulfide (CS2). This causes two important challenges: (i) naturally occurring CS2 in certain crops can generate false positive results and (ii) the analytical distinction of the different DTCs is very challenging. |
Pyrrolizidine Alkaloids: A Wolf in Sheep's ClothingJuly 2023 Pyrrolizidine alkaloids (PAs) are naturally occurring compounds |
Acrylamide - heated with a twistMay 2023 Some foods, such as potatoes, are heated in order to obtain a certain, desired, flavour and aroma. However, during this heating (>120°C) also acrylamide can be formed, in a process known as the Maillard reaction. |
Harmonised action limits for MOAH in foodNovember 2022 Mineral oil hydrocarbons (MOH) are a complex mixture of hydrocarbons, which are chemical compounds of different sizes and structures. MOH can be present on food as a contaminant, resulting from for example pollution, food processing or packaging. |
MCPD analysis in oils and fatsFebruary 2023 During the processing (refining) of edible vegetable oils and fats, some process contaminants are formed, including 2-monochloropropane-1,2-diol (2-MCPD), 3-monochloropropane,-1,2-diol (3-MCPD) and its related fat soluble forms (also known as 3-MCPD esters), and glycidyl esters (GE). |
Alternative sources for pesticidesFebruary 2023 Positive findings of active ingredients of pesticide products in food and feed samples can certainly not always be attributed to deliberate use. This can lead to disagreements between different parties of the food industry as well as between laboratories and their clients. |
Support
Sample collection
Sample registration
Pre and post analysis advice
Risk analysis
Legislation
Project
Newsletter highlight
Primoris maakt deel uit van relana®, de kwaliteitscirkel van een tiental Europese labo's op het vlak van analyse van pesticiden en contaminanten. Eerder dit jaar was er een relana audit in Primoris en hierbij kregen we uitstekende feedback. In de eerste plaats staat het labo op een hoog en stabiel kwaliteitsniveau en daarnaast waren de auditoren ook onder de indruk van de bekwaamheid van onze mensen.
Flash news
Dankzij de inspanningen van ons in-house R&D team kunnen we nu de analyse van acrylamide aanbieden met een drastisch lagere doorlooptijd en kunnen we de huidige rapporteerlimiet verlagen naar 20 ppb.
Wetgeving | Anorganisch arseen in granen, rijst en babyvoeding
Op 06/03/2023 publiceerde de Europese Commissie hun verordening 2023/0465 omtrent de maximumgehalten aan anorganisch arseen in bepaalde levensmiddelen.
Maleïne hydrazide via LC-MS/MS
Vanaf nu analyseren we maleïne hydrazide (MH) met LC-MS/MS en niet langer met UV, met snellere en meer precieze resultaten als gevolg.